onsdag 28. mars 2012

Lijiang

Siden 1999 har Lijiang vært på Unescos verdensarvliste. Dette setter fart på turismen, og byen skilter med ca 5 millioner besøkende hvert år. Heldigvis kom vi utenfor sesong, så vi kunne nyte hvorfor alle vil komme til Lijiang, uten å måtte gå i kø (hele tiden). Byen er meget godt bevart, og det er Naxi-folket som er den opprinnelige befolkningen, kjent for sin matriarkalske kultur og levesett. 

Lijiang by night
Gamlebyen
Køgåing

Byen består av nydelige gamle trebygninger, kanaler som krummer seg nedover åsen og små kronglete gater. Det er virkelig vakkert. Likevel bidrar den enorme turistmengden til at noe av sjarmen ødelegges. Gamblebyen, med sine tusenvis av souvenirbutikker, føles litt som kulisser og vi savnet det kinesiske hverdagslivet. 

En liten krabat som også var lei av alle turistene

Oppholdet i Lijang var forholdsvis kort, mye fordi vi brukte byen som springrett for å komme oss videre opp i fjellene, til Tiger Leaping Gorge. Likevel fikk vi litt tid til å utforske den sjarmerende gamlebyen. Vi rakk også en sykkeltur til Baisha, en liten landsby åtte km nord for Lijiang.  

Nuddelmor i Baisha
Mao i Baisha
Marked på vei til Baisha

Vi hadde også en spennende matopplevese i Lijiang. Byens signaturrett er baba, et flatt hvetebrød, fylt med kjøtt eller grønnsaker. Det er er vel og godt, men vi så også mange restauranter som kun hadde en ting på menyen - høne. Våre eminente kokkevenner valgte et sted de mente var av ypperste klasse. Burene med levende høner stod oppstilt ved siden av inngangen og hele prosessen var en opplevelse i seg selv: Vi satte oss ned (vi snakker langt ned, krakkene er ca 10 cm "høye") og de kom med en høne de plukket ut fra buret rett ved siden av oss. Vi nikket, og en fyr dro av gårde på scooter, med høna dinglene i beina. Fyren kom tilbake ca. ti min senere og da så den slik ut:

Fersk høne

Retten ble laget i dette kulinariske hjørnet av et kjøkken:


Etter vending i wokpanne over åpen ild, med chili, ingefær, hvitløk, koriander og olje, fikk vi en matopplevelse som rager på topp 10 listen. 

Alt på høna ble servert

Dette var rekruttmat for en to dagers trekkingtur i høye bratte fjell. Etter middag møtte vi også denne luringen med en stakkars ape på skuldern.

Røver

I Lijiang bodde vi på Panba Guesthouse Youth Hostel (http://www.panba.com.cn/panbaen/web/), et meget bra sted i utkanten av gamlebyen. Anbefales.

Nå går turen nordover til Tiger Leaping Gorge, et av de dypeste juvene i verden. 

Smask, Ola & Chris.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar